خاصیت مویینگی مایعات چیست
پدیده مویینگی بر اثر اختلاف بین اندازه ی نیروی چسبندگی سطحی (دگر چسبی) با چسبندگی بین مولکول های یک مایع (هم چسبی) به وجود می آید …
به عبارتی پدیده مویینگی خاصیتی از مایعات است که باعث بالا رفتن مایع در لوله های باریک مایعات میشود.
هر گاه قسمتی از یک لوله با قطر کم (لوله مویین) را به طور عمودی وارد یک مایع کنیم با توجه به نوع مایع و اینکه مایع لوله مویین را تر می کند یا نه، مایع در لوله بالا یا پایین می رود.
اگر سطح لوله مویین را با روغن چرب کنیم و آن را در ظرف آب فرو ببریم، رفتاری مانند جیوه انجام می دهد. چون نیروی چسبندگی سطحی بین مولکول های آب و شیشه کاهش می یابد و کمتر از نیروی هم چسبی مولکول های آب می شود.
یکی از دلایل بالا رفتن آب و به همراه آن مواد معدنی در گیاه ها و درخت ها همین اثر مویینگی است.(دلایل دیگری نیز در بالارفتن آب در درخت ها نیز وجود دارد و فقط مویینگی به تنهایی نمی تواند موجب آن شود.)
اثر مویینگی موجب کشیده شدن آب به داخل ساختمان ها از طریق روزنه های موجود در مصالح ساختمانی می شود. به همین دلیل ساختمان ها را عایق بندی می کنند.