دانستی ها

خمیازه چیست

خمیازه(کوتاه‌شده واژه خامیازه، یازه به معنای کشش) یا دهان‌دره یا فاژه(از فعل فاژیدن)باز کردن دهان و تنفس عمیق به صورت «غیرارادی» و گاهی کشش در دست‌ها و سینه است که تقریباً از زمان پیش از تولد و به عبارتی دقیق تر از دوره جنینی و در یازده هفته‌ای قابل مشاهده است. معمولاً خمیازه از نشانه‌های خواباست. این پدیده در انسان و برخی حیوانات دیده می‌شود، اما در بیشتر حیوانات امری غیرعادی است.پژوهش‌ها نشان می‌دهد که این عمل، مسری است.

خمیازه یکی از واکنش های طبیعی بدن انسان است. تا کنون مطالعات زیادی درباره ی این واکنش طبیعی انجام شده و دلایل مختلفی نیز در توجیه این عمل ارائه شده است. خمیازه بر خلاف دیگر واکنش های بدن مانند پلک زدن یا عطسه کردن، کاربردی واضح ندارد و عملکردی پیچیده تر دارد.

محققان تا امروز بر این باور بودند که علت اصلی خمیازه، اکسیژن رسانی به مغز یا خون است، ولی تحقیقات اخیر نشان می دهد که خمیازه باعث تنظیم حرارت مغز می شود.دمای مغز تابع عواملی مانند چرخه خواب، استرس و تحریک غشای مغز است.
زمانی که دمای مغز افزایش می یابد، نیاز به خمیازه احساس می شود تا هوای خنک جایگزین هوای گرم ناحیه مغز شود.در خمیازه معمولا دیواره نازک خلفی سینوس فک بالا مانند پمپ دم عمل می کند و مانند یک سیستم خنک کننده، دمای مغز را کاهش می دهد.
سیستمی مشابه این سیستم خنک کننده در پرندگان نیز گزارش شده است.در هنگام خمیازه، جریان خون در ناحیه گردن، سر و صورت افزایش پیدا می کند و هوای خنک وارد شده به بدن باعث کاهش دمای مایع مغزی-نخاعی و خون می شود.
کاهش دمای مغز باعث افزایش کارایی این سیستم پیچیده و بهبود خلق و خو می شود.در ادامه تحقیقات آمده است که فرکانس خمیازه در فصل های مختلف سال متفاوت است.نتایج این تحقیقات نه تنها در دانش فیزیولوژی کاربرد دارد، بلکه در درک بهتر بیماری های صرع و ام اس نیز موثر است.
علاوه بر این، خمیازه های ممتد می تواند نشانه ای بر وجود نوعی اختلال در مغز باشد.

پژوهش‌ها همچنین نشان می‌دهد که خمیازه کشیدن به دلیل یک عمل همدلانه به‌وسیله دیگران تکرار می‌شود.همچنین دانشمندان در یک بررسی در سال ۲۰۰۵ مغزهایگروهی را که خمیازه‌کشیدن افراد را مشاهده می‌کردند، اسکن کردند و توانستند الگوهایی منحصربه‌فرد از فعالیت در نواحی از مغز که به تقلید رفتاری مربوط می‌شدند را مکان‌یابی کنند.

مطالعات جدید نشان می دهد خمیازه کشیدن با افزایش سن، کاهش می یابد.تحقیقات دانشگاه «دوک» حاکی از آن است که بین سن و خمیازه کشیدن یک رابطه قوی وجود دارد و این خمیازه کشیدن ربطی به خستگی یا میزان سطح انرژی فرد ندارد.
محققان اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که آیا خمیازه کشیدن در اثر مشاهده خمیازه دیگران، ارثی است یا خیر. هدف آنها این است که با کشف این امر بتوانند به درمان اختلالات سلامت ذهنی کمک کنند.
مبتلایان به اوتیسم و اسکیزوفرنی توانایی اندکی برای خمیازه کشیدن دارند و از این رو محققان می گویند شناخت ژن های دخیل در کدگذاری سرایت خمیازه می تواند مسیرهای نوینی را برای درمان این بیماران فراهم آورد.
در این بررسی به ۳۲۸ فرد شرکت کننده، یک ویدیوی سه دقیقه ای نشان داده شد که در آن افراد خمیازه می کشیدند. هر فرد می بایست وقتی خمیازه می کشید، دکمه ای را فشار می داد.در کل ۶۸ درصد از شرکت کنندگان خمیازه کشیده بودند. از این تعداد ۸۲ درصد افراد زیر ۲۵ سال ، ۶۰ درصد از افراد بین ۲۵ تا ۴۹ سال و ۴۱ درصد افراد بالای ۵۰ سال بودند.

 

برچسب ها
چرا خمیازه می کشیم خمیازه دلیل خمیازه دلیل خمیازه چیست دلیل خمیازه کشیدن چیست

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
بستن