وای فای چیست
وای-فای (به انگلیسی: Wi-Fi)، نامی تجاری است که توسط «اتحادیه وای فای (Wi-Fi Alliance)» ثبت شده و علامتی است که این اتحادیه به محصولاتی که مورد تأیید این اتحادیه جهت کار در شبکه محلی بیسیم تحت استاندارد IEEE۸۰۲٫۱۱ میباشد، اعطا میکند.
با فناوری اتحادیه «Wi-Fi» ارتباطی با قدرتی بیشتر از بلوتوث ایجاد میشود. ارتباط وای-فای بیشتر بر پایه ارتباط شبکه اینترنت به صورت بیسیم تأکید میکند و همین امر باعث محبوبیت بسیار زیاد آن شدهاست با استفاده از این تکنولوژی به راحتی در مسافرت، هواپیما و یا هتل میتوان از طریق رایانهٔ همراه به اینترنت متصل شد. وای-فای که همان استاندارد IEEE۸۰۲٫۱۱ است در مدلهای ۸۰۲٫۱۱g و ۸۰۲٫۱۱b مورد استفاده قرار میگیرد و استاندارد اصلی آن IEEE802.11b است. در این مدل حداکثر سرعت انتقال اطلاعات ۱۱Mbps است و از فرکانس رادیویی ۲/۴ گیگاهرتز استفاده میکند. برای سرعت بخشیدن به این استاندارد مدل دیگری نیز به نام ۸۰۲٫۱۱n ایجاد شده که سرعت انتقال را حداقل تا ۲۰۰Mbps افزایش میدهد. افزایش سرعت در ۸۰۲٫۱۱n به دلیل استفاده از سیستمهای چند آنتنه (MIMO)، استفاده همزمان از دو محدوده فرکانسی ۲٫۴ و ۵ گیگاهرتز، و برخی تکنیکهای خاص در دسترسی محیط (Medium Access-MAC) است. برد وای-فای در حدود ۲۰ متر است.امروزه شخص برای استفاده از این نوع ارتباط بیشتر با موبایل و تبلتهای خود که دارای این نوع خدمات است استفاده میکنند البته اغلب لپ تابهای امروزی نیز دارای ان هستند. کسانی که میخواهند این را بر روی کامپیوتر خود داشته باشند باید ابتدا یک مودم وای فای را تهیه کنند. سپس با استفاده از نوعی مودم دیگر که مانند یک سختافزار بر سیستم او نصب میشود و توانایی گرفتن امواج را هم دارا میشود. برای فعال سازی مودم خود باید به یکی از سازمانهایی که ان خط را در اختیار میگذارد برود و هزینه مشخصی را بدهد.
شبکه های ارتباطی بدون سیم همواره از امواج رادیویی استفاده می کنند. در این شبکه ها یک قطعه رایانه ای اطلاعات را تبدیل به امواج رادیویی می نماید و آنها را از طریق آنتن ارسال می کند. در طرف دیگر یک روتر بدون سیم، با دریافت سیگنال های فوق و تبدیل آنها به اطلاعات اولیه، داده ها را برای رایانه قابل فهم خواهد ساخت.
به زبانی ساده، سیستم Wi-Fi را می توان به یک جفت واکی – تاکی که شما از آن برای مکالمه با دوستان خود استفاده می کنید تشبیه نمود. این لوازم، رادیوهای کوچک و ساده ای هستند که قادرند تا سیگنال های رادیویی را ارسال و دریافت نمایند. هنگامی که شما بوسیله آنها صحبت می کنید، میکروفون دستگاه، صدای شما را دریافت نموده و با تلفیق آن با امواج رادیویی، از طریق آنتن آنها را ارسال می کند. در طرف دیگر، دستگاه مقصد، با دریافت سیگنال ارسال شده از طرف شما توسط آنتن، آنها را آشکار سازی نموده و از طریق بلندگوی دستگاه، صدای شما را پخش خواهد کرد. توان خروجی و یا قدرت فرستنده این گونه لوازم اغلب در حدود یک چهارم وات است و با این وصف، برد آنها چیزی در حدود ۵۰ تا ۱۰۰متر می رسد.
حال فرض کنید بخواهید میان دو کامپیوتر به صورت یک شبکه و آن هم به شکل بدون سیم (همانند واکی – تاکی) ارتباط برقرار سازید. مشکل اساسی در این راه آن است که این لوازم از آن رو که جهت انتقال صوت ساخته شده اند، از نرخ سرعت انتقال کمی برخوردار هستند و نمی توانند حجم بالایی از داده ها را در زمان کوتاه منتقل کنند.
رادیوهایی که در سیستم Wi-Fi مورد استفاده قرار می گیرند، همانند مثال پیشین قابلیت ارسال و دریافت را دارا می باشند اما تفاوت اصلی آنها در این است که این رادیو ها قادر هستند تا اطلاعات به شکل صفر و یک دیجیتالی را به حالت امواج رادیویی تبدیل نمایند و سپس منتقل کنند. در کل سه تفاوت عمده میان رادیوهای سیستم Wi-Fi و رادیوهای واکی – تاکی معمولی وجود دارد که به شرح زیر است:
۱) رادیوهای سیستم Wi-Fi با استاندارد های ۸۰۲.۱۱b و۸۰۲.۱۱g کار می کنند و عمل ارسال و دریافت را بر روی فرکانس های ۲.۴ گیگاهرتزی و یا ۵ گیگا هرتزی انجام می دهند. اما واکی – تاکی های مذکور بر روی فرکانس ۴۹ مگاهرتزی کار می کنند.
۲)رادیوهای سیستم Wi-Fi از انواع مختلفی از تکنیک های کدگذاری اطلاعات بهره می برند که نتیجه آن افزایش نرخ سرعت تبادل داده ها خواهد بود. این روشها برای استاندارد ۸۰۲.۱۱a و ۸۰۲.۱۱g شامل تکنیک OFDM و برای استاندارد ۸۰۲.۱۱b شامل CCK می باشد.
۳)رادیو هایی که در سیستم Wi-Fi مورد استفاده قرار می گیرند، قابلیت تغییر فرکانس را دارا هستند. مزیت این ویژگی در آن است که موجب جلوگیری از ایجاد تداخل کار سیستم های مختلف Wi-Fi در نزدیکی هم می شود.
به دلایلی که ذکر شد، سیستم های رادیویی Wi-Fi ظرفیت و سرعت انتقال داده بالاتری را نسیت به رادیو های واکی – تاکی دارند، این سرعت ها برای استاندارد ۸۰۲.۱۱b تا ۱۱ مگابایت بر ثانیه و برای ۸۰۲.۱۱a و ۸۰۲.۱۱g در حدود ۳۰ مگابایت بر ثانیه است.
امواج رادیویی wifi می توانند در سه باند فرکانسی منتقل شوند به عبارت دیگر می توانند به سرعت بین باندهای مختلف «پرش فرکانسی» انجام دهند. پرش فرکانسی سبب کاهش تداخل می شود و به شما اجازه می دهد به طور همزمان با چند دستگاه ارتباط بی سیم برقرار کنید.
میتوان گفت امنیت شبکه بیسیم (وای-فای) نسبت به شبکه سیمی پایینتر است؛ زیرا:
بعضی افراد با نحوه صحیح پیکربندی وای-فای آشنایی ندارند و از الگوریتمهای رمزگذاری قدیمی، مانند محرمانگی معادل سیمی(WEP) استفاده میکنند. الگوریتم رمزگذاری WEP یکی از ضعیفترین روشهای رمز گذاری است. این نوع رمز گذاری را نسبت به طول رمز و ترافیک شبکه میتوان در مدت نسبتاً کوتاهی شکست. برخی از نسخههای WPS هم از امنیت خوبی برخوردار نیستند.
در وای-فای شنود اطلاعات نیاز به سختافزار پیچیدهای ندارد و از دور امکانپذیر است؛ زیرا سیگنالهای وای-فای در فضا حرکت میکنند. یکی از این روشهای متداول Sniffing است. یکی از معروفترین نرمافزارهای تحت ویندوز برای Sniff شبکه، Cain نام دارد. البته شنود در این روش زمانی اجرا خواهد شد که نفوذگر به شبکه بیسیم متصل باشد. روش دیگر نیز ساخت یک نقطهٔ دسترسی بیسیم جعلی است.
با استفاده از نرمافزار و سختافزارهای مسدود کننده (WIFI jammer)، نفوذگر بدون نیاز به رمز عبور توانایی قطع ارتباط وای-فای را دارد.
یک نظر