اگر شما هم به این فکر افتاده اید که برای خودتان یک پرورش زالو راه بیندازید این مقاله را به شما توصیه میکنیم تا بتوانید از تجربیات ما استفاده کنید و ضرر کمتری در شروع کار خود داشته باشید. سعی ما بر این است تا بتوانید میزان مرگ و میر زالو ها خود را به حداقل برسانید و بهترین رشد را داشته باشید تا سرمایه و دسترنج شما از بین نرود.
چرایی تعویض آب زالوها
در ابتدا این سوال پیش می آید که چرا آب زالو باید عوض شود؟ اگر بخواهیم خیلی ساده به این سوال جواب بدهیم باید بگوییم که زالو نیز مانند بقیه موجودات زنده ادرار و مدفوع دارد و این مواد زائد باعث آلودگی محیط زندگی این موجود میشوند و اگر آب تعویض نگردد احتمال مرگ و میر به این علت وجود دارد. از طرفی زالو ها پوست اندازی میکنند و این پوست ها نیز باید از محیط زندگی این موجود دور نگه داشته شوند و در غیر این صورت بر روی محیط زندگی زالو تاثیرات منفی میگذارند. علاوه بر این ها یک موجود زنده برای ادامه حیات خود به اکسیژن دارد و اگر مدت زمان زیادی آب تعویض نگردد اکسیژن آن تمام میشود و این مورد میتواند بسیار کشنده باشد.
چه زمانی باید آب زالو ها را عوض کنیم؟
هر زمان در انتهای ظرف نگهداری زالو های خود موادی را دیدید که به صورت پراکنده ته نشین شده اند و یا به دیواره ها چسبیده اند نشان دهنده کثیف بودن آب زالو هاست و این آب باید هرچه سریع تر تعویض گردد. این که هر چند وقت این اتفاق می افتد و آب کثیف میشود بستگی به مقدار آب و تعداد زالو های شما دارد. البته این مورد نیز حائز اهمیت است که زالو چند روز پیش تغذیه شده است و اگر این مدت کم باشد و یا به قولی زالو به تازگی تغذیه شده باشد باید آبش را زود تر تعویض کرد.
چگونه آب زالو را عوض کنیم؟
برای این کار باید آب ظرف را به گونه ای تخلیه کنید که زالو از ظرف بیرون نیاید و بعد از تخلیه آب بایستی با آب مناسب مقدار دو سوم ظرفتان را پر کنید. این نکته را نیز فراموش نکنید که نباید آب زالو ها رات به طور کامل عوض کرد زیرا با تعویض کل آب پی اچ آن عوض میشود ( PH همان میزان اسیدی بودن آب است) و علاوه بر آن دمای آب نیز تغییر میکند.
برای آنکه دمای آب هم چقدر باشد باید بگوییم زالو در آب گرم به راحتی می میرد پس بهتر است آب سرد باشد. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که زالو بعد از تغذیه نیاز دارد که داخل آب ولرم باشد زیرا خونی که باید زالو با آن تغذیه شود دمایی معادل ۳۰ درجه سانتی گراد دارد و لذا اگر شما زالو را با شکمی که دمای آن ۳۰ درجه است در آبی با دمای پایین قرار دهید سرد و گرم میشود و امکان مرگ بیشتر میشود. شما میتوانید برای بعد از تغذیه آبی با دمایی بین ۲۵ تا ۳۰ درجه استفاده کنید.
شاید بپرسید خب چه آبی مناسب است؟ آب مناسب برای زالو ها باید یا به صورت تصویه شده باشد و یا جوشیده و سرد شده باشد. اگر نمیتواند این کار را انجام دهید و برایتان به هر دلیلی مقدور نیست میتوانید آب شهری را حدود ۱۰ یا ۱۲ ساعت قبل از استفاده و جایگزین کردن با آب کثیف جدا کنید و آن را نگهداری کنید تا کلر آن بپرد.
از چه وسایلی برای تعویض آب استفاده کنیم؟
توصیه من به تمام کسانی که تازه میخواهند زالو خریداری و از آن نگهداری کنند این است که زالو ها را درون ظرف های ترشی نگهداری کنید تا در هنگام تعویض آب کار راحت تری داشته باشید. اگر از این ظرف ها استفاده کردید در آن را با تور های بسیار ریز ( تور هایی که منافذ آن بسیار کوچک است و تقریبا شکل آن ها مانند پارچه است) ببندید زیرا زالو ها میتوانند خود را از کوچک ترین سوراخ ها رد کنند. اگر از این تور ها استفاده میکنید اول ظرف خود را هم بزنید تا تمام پوست های ته نشین شده از کف ظرف کننده شوند و زالو ها نیز از حالت کرختی در بیایند و کمی به شنا کردن بپردازند ( البته این نکته را فراموش نکنید که زالو تازه تغذیه شده نباید خیلی تکان بخورد و نیاز دارد تا چند روزی را به استراحت بپردازد تا بتواند راحت تر خون هایی که خورده است را هضم کند) بعد از هم زدن ظرف آب های آن را خالی کنید. این باعث میشود تا موکوس ها یا همان پوست های انداخته شده به پارچه سر ظرف بچسبند و جدا کردن آن ها به راحتی انجام میگیرد. شما میتوانید پارچه را بشویید و با آب کردن ظرف دوباره آن را بر سر ظرف ببندید.
با موکوس های سمج چه کنیم؟
گاهی اتفاق می افتد که پس از تعویض آب زالو ها باز هم در ته ظرف مقداری از موکوس ها باقی می مانند و حتی با چند بار تعویض آب ظرف و حتی هم زدن آن کنده نمیشوند. برای آنکه بتوانید از خجالت این موکوس های سمج در بیایید میتوانید از تکه ای ابر استفاده کنید. البته به این نکته نیز توجه کنید که منظور از ابر، ابر های گل فروشی ها نیست و ابر مورد نظر باید مانند تخته پاک کن ها باشد زیرا ابر هایی که در گل فروشی ها به فروش میرسند بعد از چند بار کشیده شدن تکه تکه میشوند و فقط ظرف شما را کثیف تر خواهند کرد اما ابر هایی که تخته پاک کن مانند اند به راحتی خم میشوند تا بتوانید تمام قسمت های ظرف را به صورت کامل پاکسازی کنید. علاوه بر این مزیت دیگری که این نوع ابر ها دارند این است که زالو ها نمیتوانند به آن ها بچسبند. گاهی اوقات شما میخواهید ظرفی را با ابر تمیز کنید که داخل آن زالو ها حضور دارند و نمیخواهید که از ابر بالا بیایند و این گونه ابر ها میتوانند به شما این قابلیت را بدهند. بادکش های زالو ها که به ثابت ماندن آن ها در یک مکان کمک میکند وقتی روی این ابر ها قرار میگیرند ناکارآمد اند و با یک تکان دادن کنده میشوند.
برای زالو های مرده قبر تدارک نبینید!
اگر در زمان تعویض آب زالو ها با اجساد آن ها که در کف ظرف افتاده اند مواجه شدید آن ها را بیرون نیندازید. درست است که زالو ها پس از مرگ از خود آمونیاک ترشح میکنند که بسیار برای باغچه ها مفید است و میتواند باعث رشد بهتر گیاهان شود ولی اجساد زالو ها کاربرد دیگری نیز دارند. پارچه ای کهنه را در مکانی آفتاب گیر پهن و دور آن را با سنگ مهار کنید تا باد آن را جابجا نکند ؛ سپس زالو های مرده را به کمک انبرک بر روی آن قرار دهید تا بتوانید بعد از چند روز بدن زالو را به صورت خشک شده از روی پارچه بردارید . درست است که وزن این زالو های خشک شده کم است اما هر کیلوی آن دو الی سه میلیون تومان قیمت دارد.
برای این که متوجه شوید کدام یکی از زالو ها مرده ، مریض است و یا در حال استراحت چند بار با انبرک به بدنش به آرامی فشار وارد کنید؛ اگر زالو مورد نظر حرکت کرد یعنی زنده است و میتواند هنوز به زندگی ادامه دهد ( البته برای اینکه بفهمیم این زالوی زنده مریض است و یا فقط در حال در کرن خستگی باید بیماری های شایع در بین زالو ها را بشناسیم تا به اشتباه یک زالوی مریض را در بین بقیه زالو ها نگه نداریم. در مورد بیماری ها در مقاله ای به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.) و اگر مشاهده کردید که زالو برعکس شده و بادکش هایش رو به سمت بالاست یعنی زالوی شما مرده است و باید به سمت اتاق خشک شدن هدایت شود!
آب مناسب برای از بین بردن میکروب ها
همانطور که میدانید برای از بین بردن بیماری های یکی از مهم ترین کار ها تعویض آب و اضافه کردن محلول های مناسب به آن است. اگر بیماری هایی را در زالو های خود مشاهده کردید در زمان تعویض آب دارو های مناسب را در آن حل نکنید. این کار باید زمانی که شما دارید آبی را برای زالو ها تدارک میبینید انجام شود. به طور مثال اگر شما برای آب زالو ها از آب شهری استفاده میکنید میتوانید در مکان ذخیره موقت خودتان که برای پریدن کلر آب قرار داده اید دارو ها را حل کنید تا به طور کامل در آب پخش شوند و سپس آن را درون محفظه های زالو ها بریزید.
با استفاده از بعضی دارو ها رنگ آب شما تغییر خواهد کرد و این تغییر هیچ جای نگرانی ندارد و نشان دهنده پخش شدن دارو در تمام آب است. همانطور که در سوالات همین سایت به شما توضیح داده ایم برای ضدعفونی کردن آب چه کنیم میتوانید مراحل را انجام دهید تا بیماری موجود بر روس پوست زالو ها از بین برود.
امیدوارم مفید بوده باشد و بتوانید با کمک مطالب بالا روز به روز در کار خود حرفه ای تر شوید..
سلام مطلب شما عالی بود
پیشنهاد شرکت راگا مکانیزه نمودن فرآیند تعویض آب در کارگاه پرورش زالو می باشد
یکی از مسایلی که در کارگاه های نیمه صنعتی سنتی پرورش زالو باعث کندی پیشرفت کار وافزایش هزینه تولید می شود ، موضوع تعویض آب دستی و زمان زیادی که صرف این موضوع و بالطبع آن هزینه سنگین کارگری آن می باشد که هر چه کارگاه بزرگتر و تیراژ زالوی آن بیشتر باشد هزینه آن سنگین تر می شود .
در این گونه کارگاه های ستنی آب هر حوضچه توسط یک کارگر خالی شده و مجددا آب تمییز در حوضچه وارد می شود .
که این فرآیند دارای معایب ذیل می باشد :
۱ – در طول روز یکبار آب تعویض میشود .
۲ – تکراری بودن کار برای عوامل انسانی
۳ – زمان بر بودن فرآیند
۴ – عدم امکان تعطیلی کارگاه در برخی از روزهای سال
۵ – افت کیفیت زالو
۶ – افزایش تلفات
۷ – هزینه بالای پرورش به علت هزینه کارگری
۸ – پایین آمدن تیراژ به علت عدم استفاده از ارتفاع
و ….
شرکت راگا مبتکر طرح مکانیزاسیون کارگاه تولید و پرورش زالو در خدمت شما همراهان گرامی است .
جهت اطلاعات بیشتر و سفارش مکانیزاسیون خود با شماره های ذیل تماس بگیرید :
۰۲۱-۴۶۰۵۳۰۷۵